Benvärmare!

På 80-talet stickade jag och min kompis Anna randiga benvärmare och dansade jazzdans för fulla muggar 🙂 och nu var det dags igen att ge benvärmarna nytt liv om än i ny tappning. Väldigt varmt och gott så här på vintern när man har kjol eller klänning!


Mönstret har jag tagit från oket på Blaer cardigan som jag stickade i somras och lagt in lite resår mellan hålmönstren. De är smalare nertill för att få en bättre passform. 

Är man sugen på att göra likadana kommer här lite fakta:

Garnet är Gotlands tvåtrådiga och jag använda strumpstickor 2,5. 

Lägg upp 66 m och sticka resår, *1 rät, 2 aviga, 1 rät, därefter stickas 7 m resår (a,r,a,r,a,r,a)*. Upprepa *-* varvet ut i 8 varv eller så lång resår man vill ha. 

Nästa varv sticka *1r, 2a,1r, 7r* varvet ut. Nu är det dags att sticka mönstret. 


Sticka först diagram A i 7 maskor och sedan diagram B. Resåren med 2 aviga maskor fortsätter då upp mellan själva hålmönstret. 

Förklaringar till diagrammen:

K2 tog = sticka två maskor rätt tillsammans. 

Ssk = lyft en maska från vänstra stickan till den högra som om den skulle stickas rätt. Lyft ytterligare en maska på samma sätt. Stick in den vänstra stickan genom de två lyfta maskorna och sticka ihop dem. 

Yo = gör ett omslag. 

^ = lyft en maska som om den skulle stickas rätt, sticka ihop två maskor rätt och dra den lyftade maskan över. (Minskar 2 maskor)

Ruta utan symbol är räta maskor och A är aviga maskor. En blandning av engelska och svenska! 🙂

Efter att ha stickat diagram A och B 9 gånger ökade jag 1 m i resåren genom att sticka i både främre och bakre maskbågen i den andra aviga maskan. Sticka sedan diagram A och C 8 gånger. Avsluta med resår *1 r, 1 a* i 8 varv. Maska av löst. Jag använde en stickad avmaskning som jag tycker var bra. En youtubefilm som visar hur man gör det hittar du här!

Jag är ingen mönsterkonstruktör som ni ser, men jag hoppas att man fattar ungefär hur jag har gjort! 

Annonser
Categories: Beskrivningar och mönster, Stickat och virkat, Ytterkläder | 4 kommentarer

Inläggsnavigering

4 thoughts on “Benvärmare!

 1. Mycket snygga benvärmare och mönsterbeskrivningen var glasklar. Nu har jag inte, vad jag vet just nu iaf, behov av just benvärmare men är det okej med dig omvandlar jag gärna idén till ett par handledsvärmare. För det behöver jag alltid fler av 🙂

  • kullerbyttatextil.wordpress.com

   Vad roligt att du gillade dem! Har också tänkt på handledsvärmare och det tror jag hade blivit jättefint! Testa på! Jag har ju själv tagit delar av mönstret från koftan jag stickade, så jag har inte patent på mönstret ;). Kul när det kan bli nya saker!

 2. Hej!
  Väldigt fina benvärmare.
  Har själv känt ett oväntat behov av benvärmare i höst, har inte haft några sen de randiga på 80-talet jag heller. Kanske blir det ett par liknande dina -tack för att du delar med dig av din mönstersammansättning.
  Gott Nytt slöjdår hälsar Fröken Slöjd

  • kullerbyttatextil.wordpress.com

   Visst är det konstigt att man kan känna behov av benvärmare igen, Fröken slöjd! 😂 Det trodde jag aldrig skulle komma efter att man lagt 80- talet bakom sig, men varmt och gott är det! Ska hålla utkik på din blogg om det dyker upp några benvärmare där!
   Gott nytt Slöjdår till dig också!Erika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: